Saariryhmät sydämessä ja motomatka jatkuu

image

Svolværissa

image

Sen seitsemän tunnelia..

image image

Talojen sienissä figuureja, yksi "lennossa" kuvattuna

Talojen sienissä figuureja, yksi ”lennossa” kuvattuna

Eilen olin niin häkellyksissä Lofooteista ja ajomatkasta, että jatkanpa Lofooteista vielä tänään. Liikennettä oli kovasti, mutta turisteja ryppäinä vain näköalapaikoilla ja Lofootin kärjessä Å-saarella. Eniten oli asuntoautoja, mutta myös pyöräilijöitä ja vaeltajia rinkkoineen. Moottoripyöräilijöitä oli yllättävän vähän. Mutta aivan sama turisteista, kun mehän näemme vain toisemme ?. Norjalaisten ok-talot ovat pääosin pienen pieniä ja niissä on myös pienet ikkunat. Hauskannäköisiä minitaloja. Norjalaisten on sanottu olevan maailman onnellisin kansa, niin kumpuaisiko se esim. siitä, että he asuvat pikkuruisissa taloissa yhteisöllisesti ja sosiaalisesti? Lisäksi heillä on ruotsalaisten käyttäytymiskulttuuria vuorovaikutuksen suhteen. Taloissa oli myös joko piirretty tai metallilaattainen eläinfiguuri seinässä tielle päin, joissakin noita-akka luutineen tai laiva tms. Jos joku tietää miksi heillä on tuollaisia niin kertokaa. Muutoinkin tänne saa laittaa juttuja kommenttia lisäämällä, jos tulee jotain mieleen ?.

Lofooteilla oli siis maatiloja paljon ja muutoinkin oli huvittavaa katsoa lähes samanlaisia taloja kuin meillä on Suomessa, heidän normielämää pihoilla orvokkeja nyppien, ruohoa leikaten, terassilla oleillen ja takana hurjat ja jylhät vuoristot. Ihan tuli sellainen olo, että mikä ei kuulu joukkoon ?. Maatiloilla oli muuten pinkkejä paaleja kuten meilläkin, syövän vastainen työ on globaalia ?.

Tänään heräsimme hostellissa Kabelvågenissa upeaan auringonpaisteeseen. Kävin Svolværissa turisti-infossa ostamassa Lofoten-pipot, joista suorastaan haaveilimme ? ja jatkoimme matkaa Harstadiin. Tässä vaiheessa siis tulimme samaa reittiä takaisin E10-tietä, joka vaihtui 83-tieksi, kun lähdimme Harstadin tielle. Takaisin samaa tietä tullessa oli aivan kuin uusia maisemia näkisi, sillä kun tunnelista ajoimme ulos ( tällä välillä niitä oli 7 kpl), niin eihän sitä taakse nähnyt mitä tunnelin suulla ja ympärillä/ takana on. Vuoristot olivat lähempänä Lofootin kärkeä kuin ”iholla”, sillä saarialue on kapea ja poispäin tullessa levenee, jolloin myös vuoristo on kauempana vesistön tai pellon ym takana.

83- tielle päästyämme vastassa oli pari peltipoliisia, jossa oli kaksi kameraa, ylhäällä pieni ja alhaalla iso. Miksi? Never heard? Samanlaisia harmaita peltilaitoksia ne olivat kuin Suomessakin. Ruotsissa tosin oli modernit metalliset ja vielä siniset automaattinopeusvalvontapylväät ( tuo nimi siksi etteivät näyttäneet ”peltipoliiseilta”). Mutta sanonpahan vaan että missään en ole nähnyt poliiseja (Ruotsissa tai Norjassa) tällä reissulla!? ? täällä Harstadissa käveltiin ”Politi”-aseman ohi hetki sitten, mutta muuta näkymää ei ole. No, eipä ole tarvinnutkaan onneksi.

Saavuimme siis tänne satamakaupunki Harstadiin iltapäivällä ja nyt otetaan lunkisti. Kävimme kävelyllä keskustassa/ satamassa ja melko vähän on täällä porukkaa ja ylipäätään mitään. Aurinko tosin on hellinyt meitä koko päivän ja se on ollut aivan luxusta. Niemen kärjessä olisi ”Adolfkanonen”, eli viisi sodan aikaista saksalaisten kanuunaa, mutta se on sitten huomisen seikkailu, jos stara haluaa nähdä ne ?.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

17 − = 10