Norhjaan, Norhjaan

Kiirunan kaupungintalo

Kiirunan kaupungintalo

image

Odottelua tietyömaalla välillä Kiiruna-Narvik

image

Narvikin keskusta ja lumihuippuja

imageTänään heräsimme Skogshotellista Gällivaresta, jota suosittelemme kaikille niille,  jotka ovat kyllästyneet tusinahotelleihin ja hotelliketjuihin. Tämä oli pieni eksoottinen hotelli metsän keskellä, erittäin siisti ja pienet yksityiskohdat oli huomioitu kivasti. Lisäksi rauhallinen paikka. Päätalossa oli käsittääkseni vain neljä huonetta ja mökkejä oli lisäksi ympäristössä.

Mukavan yöpymisen jälkeen suuntasimme Kiirunaan E10-tietä( osin E6) ja matkalla näimme ensimmäiset porot. Luulin ensin näkeväni vain yhden, josta ilmoitin kuuluvasti radiolla kuljettajalle, mutta niitähän oli siis useampi…jo tiellä. Tie oli vaaroineen hyvä ( joka toisen paikan nimi on siis jokin -vaara..) , kuorma-autoja ja asuntoautoja kulki paljon. Stara ohitti kaikki, mitkä eteen tulivat. Loogista.

Kiirunassa kävimme tutustumassa kaupunkiin ajamalla sen läpi ja ihmettelimme järisyttävän kokoista kaivosta, joka on isompi kuin koko kaupungin keskusta. Osa kaupungista on vajoamassa kaivoksen laajenemisen takia, joten muutaman vuoden sisällä keskusta siirretään kylmän rauhallisesti 5 km kauemmaksi. Kaupungintalo kuuluu purettaviin rakennuksiin. Kaivoksen työllistävä vaikutus on suuri, mutta tuhannet ihmiset joutuvat luopumaan kodistaan ja muuttamaan pois alueelta. Tulipahan sekin nyt nähtyä. Reikiä täynnä kaupunginkulma..

Kiirunan jälkeen maisemat muuttuivat radikaalisti. Vuorenhuiput vain nousivat korkeammiksi lumisine huippuineen ja maasto muuttui karummaksi. Tie oli edelleen kohtalaisen hyvä, mutta sitten tuli vastaan tietyö, jossa tehtiin uutta asfalttia ja tieosuudet olivat osin sepelillä. Vettä satoi samalla, joten oli ihan extremeä olla keskellä ei -mitään liikennevaloissa, jonossa, vesisateessa ja odottaa että vastaantulevat pääsevät tietyön ohi. Huumorilla ja verryttelynä nämä otettiin kuitenkin, sain seisoa jalkatapeilla välillä ja sehän on ihan juhlaa.

Tullin ylityksen jälkeen Norjan puolella meinasin aivan pakahtua ihastuksesta, kun näimme todella karua vuoristoa ja siellä täällä oli pikkuruisen pieniä mökkejä! Osa niistä oli aivan kallionkielekkeellä tai tunturipuron ( vaimitäneovat ?) kupeessa. Mietin, että jos sieltä lähtee unissaan pihalle niin rotkoon tipahtaa että humpsis vaan. Mutta oli ne suloisen näköisiä. Siellä ne tönötti sumun keskellä ja lähimpään kauppaan Narvikiin varmaan 50 kilsaa..Lisäksi Kiirunan ja Narvikin välillä oli todella upeita vesiputouksia vuorelta, jollaisia en ole kyllä koskaan ennen nähnyt.

Nyt siis Narvikissa ja go-pro-kuvat ovat täynnä sadepilkkuja, joten lataan muutaman muun kuvan täältä maisemista.

Olen pohtinut joitakin muistettavia asioita, mitkä olisi tärkeitä tällaiselle reissulle, joten aloitan tässä Motoristin muijan muistilistan kirjaamisen:

  1. Muista tankata( itseänne ja pyörää)
  2. Haaveile ja rentoudu
  3. Älä pidä kieltä hampaiden välissä
  4. Älä nukahda!
  5. Pidä taukoja ( yhdessä kuljettajan kanssa…)
  6. Haistele tuoksuja ?
  7. Ilmoita kun nouset pyörän päältä

jatkoa seuraa seuraavissa tarinoissa, seikkailu jatkuu huomenissa..❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

97 − = 88