Harstadista Pohjolan Pariisiin

image

Havfisk Harstadissa

image

Taukopaikoilla

image image image

Tänään on perjantai ja hyvä päivän alku, kun on taas saanut nukkua hyvin. Ajomatkat mp:llä väsyttävät aivan eritavalla kuin muilla välineillä liikuttaessa. Tietysti tällainen ”turnee” itsessään väsyttää. Upeaa on ollut kertakaikkiaan ja jokainen päivä ihan uusi seikkailu ja tarina.

Harstad hiljeni illalla nopeasti ja aamulla siellä oli normimeininki; satamassa oli Havfiskin Gadus Neptun troolari, joka myös kuvaa ja tutkii merta tuottaen tilastotietoja. Toisella laidalla satamaa oli myös kartan mukaan Hurtigruten-laivojen terminaali, josta laivat lähtevät reittiväylilleen. Asuimme Scandicissa, joka oli oikein tilava, valoisa ja hyvä, vaikka olimmekin ns vanhalla puolella. Samalaiset systeemit kuin Suomessakin. Saimme ison terassin merinäköalalla, joten illalla viihdyimme siellä.

Lähtiessä pyörähdimme satamassa motskarilla ennen kuin  suuntasimme 83-tietä takaisin päin mistä eilen olimme ajaneet, kohti Tromssaa. Ensin oli ajettava jonkun matkaa etelään päin ja sitten vasta pohjoista kohti. Vesistöt ja sillat määrittävät täällä paljon kulkua,  siksipä uusia siltoja ja tunneleita onkin tehty lyhentämään välimatkoja. Törmäsimme staran kavereihin Harstadista lähdettyämme, tiesimme heidän tulevan Kiirunasta päin, mutta hienosti kuin ajatus kohtasimme eräällä levikkeellä, johon he olivat pysähtyneet tauolle. Heidän kulku jatkui Harstadiin ja Lofooteille. Motoristeja oli muutenkin enemmän tänään liikkeellä, suomalaisiakin ?.

Keli oli kyllä lämpimin mitä on näinä päivinä ollut. En ole itse asiassa koskaan ollut mp:n kyydissä näin kuumalla. Jo tuulen vire oli kuuma, kaikki ”räppänät” oli auki vaatteista ja kypärästä ja vaatteita kerros vähemmän. Puuvillaiset zumbahousut vetäisin aamulla alimmaiseksi, mutta ne toimii kyllä paremmin zumbatessa…tuli jo vähän ikävä zumbaakin; terveiset vain Jyväskylä-Pyhäsalmi akselille Makkosille ??! Tankkaamaan meno oli kaikkein raskainta tässä lämmössä, teki mieli vetää kaikki vaatteet pois huoltoaseman pihassa ja melkein lähtikin…välillä makoilimme varjossa, mutta mitä enemmän olimme periferiassa, sitä enemmän oli ötökät kimpussa. Muutoin ei olekaan ollut vielä minkäänlaisia hyönteisiä riesana, tietysti ne innostuivat hikisistä ihmisistä ja lämmöstä. Tauot oli paikallaan ja veden juonti tärkeää. 83-tieltä matka jatkui jonkun matkaa E10-tietä ja sieltä käännyttiin E6-ja E8-teille, jossa innokas ja kosken pauheessa levännyt kuljettaja ajoi vahingossa 40 km ohi Tromssan risteyksen… Nooh, se ei haitannut, sillä löydettiin sen tien varrelta hyvä ruokapaikka ja maisemat olivat meren rannassa kohdallaan. Lämpötila muuttui myös kohtuulliseksi meri-ilman kupeessa. Lämpöä oli siis +22-27-asteen välillä koko päivän ja olimme tien päällä taukoineen 7,5 tuntia. Huh hellettä ?.

Matkalla Harstadista Tromssaan tiestö oli hyvässä kunnossa ja liikennettä normaalisti. Turistibusseja oli enemmän, liekö pidennettyä viikonloppureissuja? Päivät menevät sekaisin lomalla ja reissussa, mutta viikonloppua kohti mennään kovasti. Matkalla nähtiin jo enemmän lampaita villinä metsässä, tai ainakin minä näin, stara saa katsella tietä ?. Minä voin ottaa kuvat sitten muistoksi. Nyt siis Pohjolan Pariisissa, joka hiljenee huomiseen ?.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + 2 =